top of page

La pretemporada des d'una perspectiva psicològica

Generalitzant, en el món de l'esport professional i amateur, agost sol ser el mes de les pretemporades. Es tracta d'una generalització perquè aquest període s'ajusta a la planificació competitiva i cada esport té la seva pròpia. Sí que és cert que molts esports d'equip solen començar aquesta fase al llarg del mes d'agost, esports com el fútbol, bàsquet o voleibol són clars exemples d'això. Un altre factor important que pot afectar aquest període és la planificació de l'entrenador o l'entrenadora.


La pretemporada sol realitzar-se amb l'objectiu de recuperar la forma física

En aquest post parlaré d'aquesta fase de pretemporada, es comenci a l'agost o en un altre moment, perquè és un període que existeix en tots els esports i és important posar l'accent en ella. La pretemporada sol realitzar-se amb l'objectiu de recuperar la forma física de els/as esportistes després d'un període de vacances. És típic veure esportistes de totes les edats i professionalització sortir a córrer i realitzar exercicis de força, velocitat, agilitat, etc., per a preparar el seu cos per a la temporada. També és un període on les hores d'entreno es dupliquen, és molt típic veure a molts/as esportistes fer dobles sessions (no tant en àmbit amateur i molt més comú en professional). Tot això ens indica que aquest treball és molt específic per a la millora física i pot ser que gairebé exclusiu però, hauria de ser així?


Centrar-nos només en la millora física és, sota el meu punt de vista, un treball molt incomplet. Es pot aprofitar aquest període per a treballar moltes més variables que afecten directament o indirectament al rendiment esportiu. En aquest cas em centraré en la meva professió, la psicologia esportiva, però es poden treballar més variables que la física i la psicològica, com per exemple la tècnica.





Des de la perspectiva psicològica, la pretemporada és molt important per a treballar unes certes variables que ajudaran a la millora del rendiment i de l'equip. Faré un breu parèntesi per a un aclariment: pot ser que ara penseu que tot això només serveix en esports d'equip, ja que estic parlant molt d'aquests, però no és així ja que en tot esport, ja sigui individual o col·lectiu, hi ha un equip. En cas d'esports individuals, l'equip es forma conjuntament staff amb esportista, mentre que en esports d'equip és evident.


Un període és crucial per a crear una identitat d'equip

Recuperant la temàtica, aquest període és crucial per a crear una identitat d'equip. Sempre es parla de cohesió d'equip i en unes certes ocasions veiem algunes dinàmiques que tenen com a objectiu millorar tal cohesió, la qual cosa és genial i cal treballar-ho, però abans cal saber com volem ser com a equip. Si jo us pregunto quina és la vostra identitat com a persona? Possiblement ho tindreu clar, sabreu dir-me quins són els vostres valors, les vostres actituds, etc., però passa el mateix si us pregunto per la identitat del vostre equip? Segurament ja és més complicat. Això és molt important ja que, si volem que un nombre de persones diferents, amb diferents creences, cultures, races, etc., caminin junts en la mateixa línia és més que important saber què hem de fer, com cal actuar.


Aquesta identitat no representa només un estil de joc, que també, però en aquest cas la identitat ens indica quins valors representa el club, l'equip, els/as jugadors/as. Com ja vaig parlar en el seu moment, els valors no s'entenen sense unes conductes darrere. Per a posar un exemple, si volem ser un equip que representi el valor de l'esforç, caldrà buscar quines conductes són les que per a nosaltres/as es relacionen amb tal valor, perquè totes les persones de l'equip sàpiguen què han de fer i com l'han de fer. Aquestes conductes i aquests valors són els que marcaran aquesta identitat.


Cohesió social i cohesió a la tasca

Una vegada sabem què hem de fer i com, ja podem començar a treballar la cohesió. Existeixen dos tipus de cohesió, cohesió social i cohesió a la tasca. La primera fa referència a la relació entre els membres de l'equip, mentre que la segona al grau en què els membres de l'equip treballen junts per a aconseguir un o diversos objectius. Ara he esmentat un dels distintius entre equip i grup de persones. Tenir objectius en comú i lluitar junts per a aconseguir-los és una de les diferències entre grup de persones i equip. La pretemporada és crucial per a dedicar temps a aquest treball, a crear uns objectius comuns, ja que sense aquests, els objectius individuals no podran anar en la mateixa línia i cadascun tindrà els seus objectius i farà la guerra pel seu compte.


Cuidar les relacions socials dins de l'equip és un plus enorme per al rendiment de l'equip

Conèixer a les persones que formaran part de l'equip és de vital importància, cuidar les relacions socials dins de l'equip és un plus enorme per al rendiment de l'equip. Cal dedicar temps per a això, no n'hi ha prou amb passar hores junts/as, cal anar més enllà i treballar per a conèixer bé a les persones de l'equip. Això es pot fer mitjançant dinàmiques d'equip, ja que a més de ser divertides tenen com a objectiu millorar la cohesió, tant social com la de tasca.


Això que sembla tasca fàcil, no té gens de senzillesa, cal invertir molt de temps i esforç per a aconseguir un bon equip on tots els integrants de l'equip es coneguin, es respectin, se secundin, s'ajudin, es complementin, etc. Això sí, una vegada s'aconsegueix tot funciona molt més fluid.


Es pot aprofitar per a crear els rols de l'equip

El treball en pretemporada no acaba aquí, es pot aprofitar per a crear els rols de l'equip, els/as integrants de l'equip han de conèixer quin és el seu paper en l'equip i quines funcions són les que ha de realitzar. Existeixen dos tipus de rols: els formals (els que atribueix l'entrenador) i els informals (els que es formen pel mer fet de funcionar en equip i per la manera de ser de cada individu), i és important que els dos flueixin. Un exemple de rol formal podria ser el capità o la capitana de l'equip, i un d'informal, el DJ (en referència al qual posa la música en el vestuari). Cal anar amb molta cura a l'hora d'establir rols formals, ja que la persona a la qual se li assigna el rol ha d'acceptar-lo i entendre que el pot representar i assumir, i no sols la persona a la qual se li atribueix el rol, sinó també els altres membres de l'equip. Si aquest rol no és acceptat per tots sorgiran molts conflictes que seran difícils de gestionar.


Un altre treball a realitzar en la pretemporada és crear unes normes d'equip amb les seves conseqüències, no és massa eficient que l'entrenador imposi les normes i la resta de l'equip simplement les conegui. L'eficiència passa per la col·laboració, és a dir, cal implicar a totes les persones de l'equip per a crear aquestes normes i conseqüències.


Des d'una perspectiva més general, aquestes pautes són algunes de les quals s'haurien de treballar en pretemporada.

2 visualizaciones0 comentarios

Comments


bottom of page