top of page

Aleix Barceló: "La psicologia esportiva m'ha ajudat a treure el màxim rendiment de la recepció"

Continuo entrevistant esportistes que confien en el meu treball. En aquest cas parlo amb Aleix Barceló, de 20 anys, jugador de voleibol de Superliga-2 en el RefoArt Muro.


Podries explicar la teva carrera?

Tota la meva vida he jugat a Manacor. Vaig començar jugant sobre la sorra de Porto Cristo i S'illot però als 12 anys vaig decidir començar a provar el pavelló i em va agradar. A partir d'aquí, van venir 3 anys de selecció balear, l'últim any arribem a ser subcampions d'Espanya. Posteriorment vaig començar a entrenar i a jugar amb el primer equip de Manacor, amb el qual es va arribar fins a Superliga. La temporada passada vaig arribar a Muro, equip amb el qual vam fer ascens a Superliga-2.


Quins plans de futur i objectius tens quan en la teva carrera esportiva?

El meu somni és poder ser jugador de voleiprofessional, encara que sé que és complicat.


Com has comentat, és el teu primer any en Superliga-2, Quines diferències trobes en aquesta lliga a les quals has competit fins ara?

Així com puges de categoria comences a fixar-te en més coses. Veus com la pilota agafa més velocitat i la força amb la qual arriba també augmenta. Des del meu punt de vista, el salt que hi ha de primera nacional a Superliga-2 és major que la diferència que hi ha entre primera balear a primera nacional. No és suficient amb tenir unes qualitats tècniques, sinó que també la categoria demana unes qualitats físiques i una certa intel·ligència dins el joc. A més, hi ha moltes més decisions a prendre en un menor temps.


Com veus el nivell de Superliga-2?

El nivell de Superliga-2 a principi de temporada es presentava com un repte. Era la primera vegada que competia amb pes dins de l'equip, però així com han anat passant els entrenaments i els partits he pogut veure com m'anava establint dins de la categoria, agafava el ritme de la pilota i era capaç d'adaptar-me en el joc.


Què t'ha aportat el voleibol? I Què t'ha llevat?

El voleibol ha estat sempre una manera espaiar-me, una manera de desconnectar del món i fer el que m'agrada. També he hagut de passar per moments dolents en aquest esport per a veure quant m'agrada. He hagut de sacrificar algunes coses però tinc clar que les tornaria a sacrificar. El que més mal em sap és l'haver deixat a la meva família en moments importants o dates assenyalades perquè hi havia competició o entrenos. També el no poder estar més temps amb els meus amics de festa per a rendir bé l'endemà.


Abans de treballar junts, Havies pensat a comptar amb un psicòleg?

Sabia de l'existència de psicòlegs esportius però no ho veia alguna cosa per a mi.


Com penses que et podria haver ajudat tenir-ho?

Tot el procés per a arribar al dia d'avui hauria estat molt més fàcil si hagués estat en mans d'un psicòleg.


En quin moment vas decidir comptar amb un psicòleg?

Vaig decidir comptar amb un psicòleg en el moment en què vaig veure que el repte que m'havia proposat dins de la categoria de Superliga-2 se m'escapava. El volei que sabia i la tècnica era la correcta, però em faltava alguna cosa.


Què és per a tu un psicòleg?

Per a mi un psicòleg és una persona que t'ajuda a veure la realitat, t'ajuda a comprendre el que passa pel teu cap en situacions determinades i sobretot t'ajuda a controlar aquestes situacions.


Creus que un psicòleg hauria de formar part del cos tècnic?

Sens dubte és el millor. Perquè dins de l'esport no sols compta la tècnica, la tàctica o el dia dia dels entrenaments. També és important la salut mental dels esportistes i del mateix cos tècnic.


En quin moment creus que el psicòleg ha de començar a formar part del cos tècnic?

Des del primer moment que l'equip està format. Com més aviat millor conegui als jugadors, abans es podrà treballar amb ells i més recursos es tindran per a treure el màxim de l'equip en general.


Un entrenador ha de tractar als jugadors amb psicologia però el paper del psicòleg és molt més complex

Creus que un entrenador pot fer les funcions d'un psicòleg?

Crec que no. Un entrenador ha de tractar als jugadors amb psicologia però el paper del psicòleg és molt més complex. La metodologia de l'entrenador ha de venir donada per un psicòleg que hagi estudiat a l'equip o a l'esportista.


Ara que treballem junts, ha canviat la teva idea inicial de la psicologia en relació a la qual tens ara?

La idea que tenia abans en relació a la qual tinc ara no ha canviat. Continuo pensant que la psicologia dins de l'esport és molt important però, ara que l'he tocat de primera mà, encara més.


En quines notes els canvis que has fet gràcies a la psicologia?

Quant a tots els temes que s'han tractat he vist una millora notable des de les primeres sessions.


A nivell rendiment, Com t'ha beneficiant més la psicologia?

La psicologia m'ha ajudat a gestionar molt millor la meva reacció davant l'error i en el cas de la recepció m'ha aportat eines per a treure el meu màxim rendiment sobre aquesta.


Creus que la psicologia és alguna cosa a treballar de manera puntual o constant?

S'ha de treballar de manera continuada ja que els beneficis que aporta van molt més allà del que pugui ser la competició o l'esport en si.


I per a acabar, a part de l'entrenament tècnic amb l'equip, A quins altres aspectes li dediques temps i dedicació?

Les càrregues de físic són importants com a part de l'entrenament però des del meu punt de vista també és important cuidar la part mental ja que aquesta és la que em permet millorar tot. Per això faig els exercicis que tu em vas donar per a focalitzar l'atenció i interpretar de manera correcta els estímuls i saber on realment s'ha de parar esment, en el meu cas la pilota.

1 view0 comments

Comments


bottom of page