L'entrenament invisible, no és un altre que el que es realitza fora del terreny de joc; serveix per a posar a punt la maquinària, és a dir, el nostre organisme.
Molts factors influeixen al rendiment esportiu i, quan l'objectiu és aconseguir el màxim de tal rendiment, aquest entrenament és primordial. No obstant això, un dels problemes que apareixen amb aquests és que molts/as esportistes pensen i creuen que l'única cosa important és l'entrenament diari dins del terreny de joc i, fins i tot, afegiria que molts entrenadors i entrenadores pensen igual que ells.
L'entrenament invisible és tot allò que realitzem fora de la pista, la seva importància en el rendiment esportiu és fonamental. Entre els components de l'entrenament invisible es troben les hores i la qualitat del somni, les pràctiques de fisioteràpia (massatges, sauna, hidroterapia, crioterapia), la nutrició, un estil de vida saludable, etc.
És important entendre que, quan entrenem, el cos és sotmès a situacions d'estrès que li suposen un desgast i una fatiga, ja que se li exigeix que s'adapti a les situacions a les quals s'està enfrontant. Això implica una despesa energètica molt gran per part del cos, i entendre-ho és important per a poder valorar la rellevància de l'entrenament invisible, ja que si no ho tenim en compte correm el risc de lesió i pèrdua de rendiment.
L'entrenament invisible consta de:
Higiene i hàbits saludables
Higiene no fa referència només a estar endreçat, sinó a cuidar el nostre cos per a poder prevenir malalties. Jiménez (2014) manifesta que la higiene esportiva significa mantenir una seriï hàbits que ajudaran a obtenir el màxim rendiment amb l'exercici i a realitzar-lo amb la màxima garantia que no tindràs cap problema.
Higiene esportiva és sinònim d'hàbits saludables.
Descans i desconnexió
Descans no és només dormir, evidentment, una bona higiene de somni (apartat anterior) ens ajudarà a rendir més ja que el somni és el millor moment perquè el cos es recuperi, sempre que s'adormi bé. En el seu moment ja vaig parlar d'aquests dos conceptes, podeu recuperar el post aquí.
Recuperació
La fisioteràpia té molt a aportar a l'entrenament invisible, ja que ajuda al cos a recuperar-se i treballa per a una prevenció de lesions o bé molèsties físiques que puguin condicionar el nostre rendiment. Bores (2015) Sosté que la recuperació garanteix el procés o principi de supercompensación del jugador, que li atorga a l'organisme la capacitat d'adaptar-se a les exigències de l'entrenament.
Un mal procés de recuperació repercutirà en la degradació muscular, en l'acumulació de lactat i en la inhibició de les hormones, la qual cosa comporta a la fatiga que en alguns casos es converteix en sobreentrenament.
Qualsevol intervenció o aparell que pugui usar-se per a la recuperació del cos és beneficiós per al rendiment i cal dedicar-li el temps que li correspon. Un factor important a tenir en compte aquí és que el treball preventiu és importantíssim i forma part d'aquest entrenament invisible, treballar per a prevenir lesions és de vital importància per als i les esportistes.
Nutrició
És important mantenir una bona alimentació si volem que el nostre cos rendeixi al màxim nivell i respongui a les exigències que se li demanarà en els entrenaments i les competicions. És molt important aportar-li, en forma d'aliments, tot el que necessiti, ja sigui en el moment de la competició o bé en el moment de repòs, ja que és important la ingesta d'aliments després de fer esport. En aquest cas és recomanable acudir a un professional de l'àrea que pugui ajudar a planificar una alimentació adequada a cada moment i fase de la temporada.
Dins d'aquest aspecte és important tenir en compte la hidratació, mantenir el cos ben hidratat, ja que una deshidratació passarà factura afectant el nostre rendiment, a més de poder causar problemes més greus que ens impediran realitzar el pla d'entrenaments.
Psicologia
Aquesta pot formar part de l'entrenament actiu i de l'invisible, ja que hi haurà habilitats, situacions, etc., que es treballaran en el camp i altres que s'hauran de treballar fora del terreny de joc. Dins de l'entrenament invisible, cal dir que és una variable molt important.
La psicologia ens aporta pautes, tècniques i estratègies per a aprendre a descansar i desconnectar, ens aporta beneficis per al somni si tenim dificultats per a dormir. Pot ajudar, en un treball conjunt i combinat, tant als i les fisioterapeutes i nutricionistes a realitzar millor adherència i motivació dels i les esportistes per al seu treball.
A més, és important tenir en compte que gran part de la formació i entrenament sobre les habilitats psicològiques que afecten de manera directa al rendiment es treballa fora dels terrenys de joc. La planificació del treball comença per una bona formació i una bona pràctica i entrenament en condicions més òptimes per a, quan es dominin en aquestes condicions, poder treballar-les en el terreny de joc. Si no hi ha un domini previ és molt difícil que funcionin, i si no funcionen els i les esportistes no treballaran aquest aspecte.
Comments