top of page

L'efecte "All in", Què pot passar si ho apostem tot a l'esport?

Updated: Apr 13, 2021

Per si coneixes l'expressió “all-in” és un acabo utilitzat en el pòquer, que es refereix a apostar-lo tot, és a dir, quedar-se sense fitxes. En aquest post utilitzaré aquesta expressió de manera metafòrica per a referir-me al món de l'esport.


Arribar a ser un professional en el món de l'esport no és tasca fàcil: molta competència, exigència, moltes hores d'entrenament, de sacrifici, renúncies a altres plans plaents, etc. Aquesta realitat fa que una persona que vulgui ser esportista d'alt nivell hagi de dedicar moltes hores per a poder optar al somni de ser-ho. Intentar ser esportista professional va de la mà de l'anteriorment esmentat, però això moltes vegades té la seva part negativa, la menys mediàtica i que més conseqüències pot tenir sobre els i les esportistes: Què passa si aquesta aposta no surt bé?, I si perdem? Què ens queda després?



El riesgo de la única identidad


Les persones formem la nostra identitat segons les nostres experiències, vivències, context, història d'aprenentatge, etc. Amb la qual cosa, donar-ho tot per l'esport significa que estem creant una única identitat, l'esportiva. Si la carta no és la guanyadora, és possible que pel nostre cap passi Què faré ara? Com podré viure a partir d'ara? No m'estic referint només als i les esportistes que volen arribar a ser professionals, els que ja ho són també es troben situacions on l'esport desapareix de les seves vides, per exemple, poden sofrir una lesió greu que els faci abandonar el món de l'esport, o bé, una altra cosa que ens arriba a tots és la retirada esportiva.


Fa uns dies GervasióDeferr parlava precisament d'això, de la retirada. Deia que ningú els preparava per a això, que no tenien els recursos per a fer front a aquesta situació

Si invertim tot el temps i sacrifici que tenim en una sola cosa, només creguem una identitat, ja sigui dins de l'esport o fora d'ell. En perdre això pel que ho donem tot perdem la nostra identitat, i ens qüestionem unes certes coses Qui som?, Què puc o sé fer?, etc.


Com intentar evitar l'efecte “all-in”?


Invertint temps en altres àmbits, per exemple, acadèmic, social, etc. Amb això sempre tindrem alguna cosa més, és més, sempre serem una mica més, ja que ens sentirem identificats amb més coses, és a dir, tindrem més identitats.

Recent Posts

See All
bottom of page