top of page

Així pot ajudar l'esport a la psicologia

L'esport genera el context ideal i adequat per a poder millorar i treballar els aspectes psicològics. En aquestes línies esmentaré els beneficis de l'esport o com aquest genera un context adequat per al treball i la millora dels processos psicològics. Abans de començar, aclarir que no per practicar esport obtindrem automàticament tots els beneficis dels quals parlarem. S'ha de treballar de manera adequada cada aspecte per a poder obtenir cada benefici. No oblidem que l'esport és un joc, amb regles i institucions.


L'esport és una activitat formativa, d'oci, que ajuda a la integració social i que, a més, és un factor protector per a la salut física i mental.


Sense aprofundir en les modificacions químiques que es produeixen en el nostre cos i cervell amb la pràctica esportiva, en practicar esport s'alliberen un número molt elevat d'hormones sent les endorfinas, serotonina, dopamina i oxitocina les més conegudes per la sensació de plaer i felicitat que generen. A aquestes cal sumar-li l'adrenalina, una altra hormona que té la seva rellevància en el nostre organisme.

L'esport és un potent mitjà d'integració social.

La pràctica esportiva genera un context ideal per a l'educació, formació i entrenament psicològic. L'esport és un potent mitjà d'integració social (contribuint a crear una societat millor) pel fet que, en un mateix equip o club pot haver-hi persones de diferents races, educació, cultura, situació socioeconòmica, etc., la qual cosa afavoreix i genera un entorn ideal perquè les persones aprenguin a respectar-se i a ser més tolerants.



L'esport és una activitat d'oci perquè quan ho practiquem, per norma general, ens solem divertir, ens ho passem bé i gaudim. Aquest gaudi és el que ens permet que l'educació mitjançant l'esport sigui molt més suportable.

A més, l'entorn que es genera en l'esport juntament amb aquesta diversió ens permet treballar els processos cognitius (atenció i concentració, percepció, memòria, etc.) gairebé sense adonar-nos.


El context esportiu, al costat d'una bona planificació de treball, és l'entorn ideal per a l'educació

Un altre benefici és l'educació en valors. El context esportiu, al costat d'una bona planificació de treball, és l'entorn ideal per a l'educació i, una altra vegada més, el gaudi té el seu punt extra en aquesta. En divertir-nos, moltes vegades no ens adonem, però ens estem educant.


Posem un exemple del comentat fins ara, però fora del context esportiu:


- Un/a nen/a se ho passa bé fent puzles, es diverteix i s'entreté mentre dedica temps a la construcció d'aquest. Mentre dedica temps a això s'està esforçant, ja que trobar totes les peces requereix un esforç, entre altres valors. A més, està treballant alguns processos cognitius com l'atenció i concentració.


Perquè amb l'esport succeeix el mateix.


L'adquisició d'hàbits saludables és un altre benefici que ens ofereix la pràctica esportiva. Hàbits com la higiene, el descans o l'alimentació són adquirits mitjançant l'esport, ja que beneficien al rendiment i benestar de els/as esportistes.


Permetre als nens i nenes no anar a entrenar per a poder fer deures i estudiar és perjudicial per a ells/as

La capacitat de planificació també es veu beneficiada gràcies a l'esport. Hem de planificar tot el nostre treball del dia per a poder anar a entrenar i competir. És per això que permetre als nens i nenes no anar a entrenar per a poder fer deures i estudiar és perjudicial per a ells/as, ja que no estem educant en aquesta capacitat de planificació. Si aprenem a prioritzar i a planificar-nos, és un benefici que ens portarem per a tota la vida.


En l'esport existeix molta incertesa. És un entorn molt canviant i en el qual poden sortir imprevistos en qualsevol moment. Això fa que els/as esportistes aprenguin a adaptar-se, i aquesta capacitat d'adaptació és un dels beneficis més importants per a la persona. Ens permetrà adaptar-nos a qualsevol circumstància que aparegui en la nostra vida. Sense anar més lluny, la pandèmia que estem vivint: diversos estudis demostren que la capacitat d'adaptació dels i les esportistes ha estat un punt fort per a suportar la situació molt millor.


La gestió emocional és un altre punt fort de l'esport. El context esportiu ens brinda ocasions ideals per a poder experimentar tot tipus d'emocions i aprendre a gestionar-les.


Per a acabar, parlaré d'un altre benefici més: la capacitat de superació dels esportistes. Evidentment, l'entorn esportiu genera una voluntat de voler millorar dia a dia (això es deu als reforzadores que anem obtenint en veure com anem millorant).


Com heu pogut llegir, l'esport genera un context ideal i amb molts beneficis sobre la salut física i psicològica.

3 views0 comments
bottom of page